آئین اختتامیه اولین جشنواره ترویج مسئولیت‌پذیری اجتماعی دانشگاه تهران برگزار شد
21 اردیبهشت 1400
آئین اختتامیه اولین جشنواره ترویج مسئولیت‌پذیری اجتماعی دانشگاه تهران برگزار شد

به گزارش دفتر ارتباطات و امور رسانه معاونت فرهنگی و اجتماعی دانشگاه تهران؛ آئین اختتامیه اولین جشنواره ترویج مسئولیت‌پذیری اجتماعی دانشگاه تهران امروز دوشنبه ۲۰ اردیبهشت ماه با حضور دکتر محمود نیلی احمدآبادی رئیس دانشگاه تهران، دکتر محمدعلی زارع چاهوکی معاون فرهنگی و اجتماعی، دکتر حجت الاسلام والمسلمین دکتر کرمی رئیس نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه تهران و دکتر مجید سرسنگی مشاور رئیس دانشگاه و رئیس جشنواره به صورت برخط برگزار شد.

 

دکتر نیلی احمدآبادی: مسئولیت پذیری اجتماعی در دانشگاه باید جز آموزش و پژوهش قرار گیرد

دکتر محمود نیلی احمدآبادی رئیس دانشگاه تهران ضمن ابراز خرسندی از برگزاری اولین همایش علمی و جشنواره موزه‌های دانشگاهی کشور، گفت: با برگزاری این جشنواره فرصتی برای ارائه اقدامات دانشجویان و دانشگاه در حوزه مسئولیت‌پذیری اجتماعی فراهم شد و به صورت علمی و مبنایی به این موضوع پرداخته شد.

وی ادامه داد: خوشبختانه دانشگاه تهران در برنامه توسعه سوم موضوع اخلاق حرفه‌ای و مسئولیت‌پذیری اجتماعی را در برنامه‌هایش قرار داد.

رئیس دانشگاه تهران با اشاره به اینکه مسئولیت پذیری اجتماعی ریشه در تاریخ، آداب و سنن ما دارد، افزود: همچنین مسئولیت‌پذیری اجتماعی ارتباط تنگاتنگ با اخلاق دارد.

دکتر نیلی احمدآبادی با بیان اینکه در تاریخ گذشتگان، نوع دوستی و کمک به محرومان به شکل داوطلبانه و حفظ محیط زیست و منابع مشاهده می‌شود، اظهار کرد: مسئولیت‌پذیری اجتماعی امروزه نسبت به گذشته گسترده‌تر شده است و از روابط بین انسان‌ها خارج شده و بحث نهادی نیز شکل گرفته است.

رئیس دانشگاه تهران با تأکید بر اینکه مسئولیت پذیری اجتماعی در دانشگاه باید جز آموزش و پژوهش قرار گیرد، گفت: اگر چه مسئولیت پذیری اجتماعی را می‌توان به صورت منفرد دنبال کرد اما وقتی این امر می‌تواند جز ذات فعالیت دانشگاه شود و به عنوان یک امر مستمر، دائمی و ذاتی در جامعه توسعه پیدا کند که در کلیه فعالیت‌های دانشگاه دیده شود.

وی تصریح کرد: توسعه کشور منوط به توسعه انسانی است و هر چه سرمایه‌گذاری بیشتری روی سرمایه انسانی داشته باشیم، طبیعتاً توسعه کشور منطقی‌تر، پایدارتر و اصولی‌تر خواهد بود.

رئیس دانشگاه تهران با اشاره به اینکه همه اعضای دانشگاه باید به مسئولیت‌پذیری اجتماعی توجه کنند، گفت: هر فردی که در دانشگاه آموزش می‌بیند باید در همه جنبه‌های اخلاقی، انسانی، اجتماعی و… رشد و توسعه داشته باشد.

دکتر نیلی احمدآبادی اظهار کرد: امروزه جامعه به نخبگان خود احترام می‌گذارد و به عنوان گروه مرجع به آنها نگاه می‌کند، بنابراین اقداماتی که توسط گروه مرجع صورت می‌گیرد، برای جامعه الهام بخش است.

وی با بیان اینکه مسئولیت پذیری اجتماعی در دانشگاه طبیعتاً پاسخ دانشگاه به نیازهای جامعه در همه حوزه‌ها بود، افزود: یکی از ظرفیت‌هایی که امروزه دانشگاه روی آن متمرکز شده است، بحث توسعه ظرفیت‌ها از طریق شبکه‌سازی است.

رئیس دانشگاه تهران با تأکید بر اینکه مسئولیت پذیری اجتماعی تنها در حوزه آموزش و پژوهش وجود ندارد، بلکه در حوزه‌های کارآفرینی و نوآوری نیز وجود دارد، بیان کرد: اقدامات دانشگاه در حوزه مسئولیت‌پذیری اجتماعی با کمک مردم و همکاری سازمان‌ها انجام شده است.

 

**دکتر زارع چاهوکی: اولین جشنواره ترویج مسئولیت‌پذیری اجتماعی با هدف تحقق دانشگاه اجتماعی و مسئولیت‌پذیر برگزار شد

در ابتدای این مراسم دکتر محمدعلی زارع چاهوکی معاون فرهنگی و اجتماعی دانشگاه تهران اظهار کرد: اولین جشنواره ترویج مسئولیت‌پذیری اجتماعی با هدف ارائه الگویی مناسب برای ایفای نقش مسئولیت‌پذیری اجتماعی دانشگاه، تقویت انگیزه دانشگاهیان برای مشارکت در فعالیت‌های داوطلبانه و کمک به تحقق دانشگاه اجتماعی و مسئولیت‌پذیر در سه بخش علمی، ادبی و هنری و اعطای تندیس مسئولیت‌پذیری اجتماعی در سطح دانشگاه تهران برگزار شد.

وی ادامه داد: در بازه زمانی مشخص شده ۱۰۰ اثر به دبیرخانه جشنواره ارسال شد، پس از ارزیابی اولیه ۹۱ اثر وارد فرآیند داوری شد که از این تعداد، ۴۰ اثر مربوط به بخش اعطای تندیس مسئولیت پذیری دانشگاه، ۲۴ اثر برای بخش ادبی و هنری و ۲۷ مقاله برای بخش علمی بود.

دکتر زارع چاهوکی با اشاره به اینکه در بخش اعطای تندیس مسئولیت پذیری اجتماعی تمامی اعضای دانشگاه تهران اعم از دانشجویان، کارکنان و اعضای هیئت علمی و همچنین تشکل‌های دانشجویی می‌توانستند شرکت کنند، افزود: آثاری که در بازه زمانی بهمن ماه ۹۶ تا بهمن‌ماه ۹۹ تهیه شده بودند، در جشنواره شرکت داده شدند.

معاون فرهنگی و اجتماعی دانشگاه تهران تصریح کرد: آثار در محورهای مشارکت داوطلبانه در امدادرسانی حوادث غیر مترقبه، مشارکت در اردوهای جهادی و هجرت برای خدمات‌رسانی به مناطق محروم، ارائه خدمات داوطلبانه به جامعه در قالب نذر تخصص، مشارکت در بورسیه و حمایت از دانشجویان بی‌بضاعت و مستعد، مشارکت در برنامه‌های حفاظت از محیط زیست و طبیعت و همچنین اهدای عضو، اهدای خون و عضویت در مؤسسات خیریه و عام‌المنفعه بودند.

وی تأکید کرد: در بخش ادبی و هنری دانشجویان، کارمندان و اعضای هیئت عملی دانشگاه تهران می‌توانستند آثار ادبی و هنری خود را با موضوع مسئولیت‌پذیری اجتماعی در قالب فیلم و انیمیشن، کاریکاتور، عکس، نقاشی، گرافیک، اثر ادبی (شعر، داستان، نمایشنامه و فیلمنامه) ارائه کنند.

دکتر زارع با اشاره به اینکه در بخش علمی مقاله های مرتبط با حوزه مسئولیت‌پذیری اجتماعی مورد ارزیابی و داوری قرار گرفت، افزود: مقالات پذیرش شده به صورت الکترونیکی منتشر خواهند و در پایگاه استنادی علوم جهان اسلام نیز نمایه داده خواهند شد.

وی اظهار کرد: امروز برگزیدگان بخش‌های مختلف معرفی می‌شوند، همچنین ۶ مقاله منتخب توسط نویسندگان آنها ارائه خواهد شد و مورد نقد و بررسی قرار خواهند گرفت.

معاون فرهنگی و اجتماعی دانشگاه تهران در پایان خاطر نشان کرد: امیدواریم با بهره‌مندی از نظرات و همکاری دانشگاهیان دومین جشنواره ترویج مسئولیت‌پذیری اجتماعی را در سطح ملی برگزار کنیم.

 

**دکتر سرسنگی: دانشگاه در مقابل دانشجویان خود مسئولیت اجتماعی دارد

دکتر مجید سرسنگی مشاور رئیس دانشگاه تهران و رئیس جشنواره در ادامه آئین اختتامیه، گفت: معاونت فرهنگی و اجتماعی در حوزه مسئولیت‌پذیری اجتماعی در دانشگاه فعالیت‌هایی را دنبال کرده که یکی از آنها اولین جشنواره ترویج مسئولیت‌پذیری اجتماعی است. همچنین امیدواریم این روند ادامه‌دار باشد و در دوره‌های آتی، جشنواره در سطح ملی و بین‌المللی برگزار شود.

وی ادامه داد: انسان تنها نیست و نیاز به همراهی و همکاری دارد و این ریشه اصلی مسئولیت پذیری اجتماعی است؛ انسان باید بر مدار مسئولیت‌پذیر اجتماعی بچرخد.

دکتر سرسنگی اظهار کرد: در مسئولیت پذیری اجتماعی رابطه دوسویه‌ای میان کسانی که به مسئولیت عمل می‌کنند و کسانی که این مسئولیت به آنها انعکاس پیدا می‌کند، وجود دارد. دانشگاه تهران از دیرباز محلی برای بحث مسئولیت پذیری اجتماعی بوده است و جایگاه مهمی در حوزه مسائل اجتماعی داشته و دارد.

وی با تأکید بر اینکه جایگاه اجتماعی دانشگاه تهران را باید حفظ کنیم و ارتقا دهیم، گفت: دانشگاه در مقابل دانشجویان خود مسئولیت اجتماعی دارد و وظیفه دانشگاه صرفاً مختص حوزه‌های آموزشی و پژوهشی دانشجویان نیست بلکه دانشگاه باید دانشجویان را در حوزه مسئولیت پذیری اجتماعی آماده کند.

 

** حجت الاسلام والمسلمین دکتر کرمی: اساتید و معلمان نسبت به جامعه دانشگاهی مسئولیت دارند

در بخشی از مراسم دکتر حجت الاسلام والمسلمین دکتر کرمی رئیس نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه تهران بیان کرد: بحث مورد اهمیتی در جامعه شناسی وجود دارد که در اسلام نیز با عنوان فرهنگ‌پذیری به آن اشاره شده است.

وی ادامه داد: اشخاص در ابتدا باید نسبت به خودشان و بعد نسبت به زیر مجموعه خودشان مسئولیت داشته باشند. همچنین اساتید و معلمان نسبت به جامعه دانشگاهی در حوزه تربیت نسل آتی دانشگاهی مسئولیت دارند.

حجت‌الاسلام والمسلمین دکتر کرمی در دانشگاه تهران با اشاره به اینکه مسئولیت پذیری اجتماعی در فرهنگ اسلامی در قالب فرهنگ‌پذیری و نه در قالب جامعه‌پذیری مطرح می‌شود، بیان کرد: مهم‌ترین مسئولیت برای انسان‌ها از سوی خداوند مسئولیت اجتماعی است که به صورت فرهنگ‌پذیری عنوان شده است البته در فرهنگ‌های دیگر ممکن است به صورت قراردادی، تحمیلی و قانونی باشد اما اسلام مسئولیت اجتماعی را به صورت ارادی و اختیاری از انسان‌ها خواسته است.

رئیس نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در پایان خاطر نشان کرد: ما نباید به جامعه بی‌تفاوت باشیم بلکه باید با جامعه همراهی داشته باشیم و مسئولیت اجتماعی را به صورت فرهنگ‌پذیری اجرا کنیم.

 

**دکتر نوربخش: مسئولیت پذیری اجتماعی دانشگاه یک فلسفه اصولی برای حرکت اجتماعی است

دکتر یونس نوربخش رئیس پردیس البرز با اشاره به اینکه مسئولیت‌پذیری اجتماعی از مباحث مهمی است که در سطح فردی، سازمانی و حکمرانی مطرح است، گفت: همچنین مسئولیت‌پذیری اجتماعی دارای ابعاد و سطوح مختلفی است.

وی ادامه داد: دانشگاه به عنوان یک سازمان علمی و نهاد اجتماعی دچار تحولات بسیاری در طول تاریخ شده است بر همین اساس انتظارات جامعه از دانشگاه تغییر پیدا کرده است. دانشگاه تهران به دلیل عقبه و موقعیت ویژه‌ای که در کشور و جهان دارد، در پاسخگویی به مسئله مسئولیت پذیری اجتماعی باید پیشگام باشد.

دکتر نوربخش با بیان اینکه مسئولیت دانشگاه از مسئولیت قانونی آغاز و تا مسئولیت اجتماعی، علمی و انسانی ادامه دارد، گفت: مسئولیت پذیری اجتماعی دانشگاه یک فلسفه اصولی برای حرکت اجتماعی است.

رئیس پردیس البرز خاطر نشان کرد: مسئولیت اجتماعی یک کنش برای دانشگاه‌ها است، اما امروزه مسئولیت‌پذیری اجتماعی با موانعی مواجه است که اگر برطرف نشود دچار مشکل خواهند شد.

 

** صبا: ۹۰ کانون فرهنگی در دانشگاه تهران وجود دارد

همچنین علیرضا صبا دبیر شورای هماهنگی کانون‌های فرهنگی، هنری، دینی دانشگاه تهران در بخشی از مراسم به معرفی فعالیت‌های کانون‌ها پرداخت و گفت: در حال حاضر ۴۳ کانون در دوره جدید پس از برگزاری انتخابات فعال هستند. البته ۹۰ کانون در دانشگاه تهران به ثبت رسیده است.

وی ادامه داد: از سال ۷۷ کانون‌ها سابقه کنشگری در سطح کشور را دارند. به صورت میانگین ۱۲۰ برنامه در سال توسط کانون‌ها برگزار می‌شود، همچنین ۱۵۰۰ نفر به عنوان دانشجوی فعال شناخته شده‌اند.

صبا در ادامه به فعالیت برخی از کانون‌های برگزیده اشاره کرد و گفت: کانون خیریه والعصر باشگاه دانشجویان، کانون سبز دیمن و کانون خیریه حامی دانشجویان و… در زمینه‌های مختلفی اعم از تولیدات چند رسانه‌ای، کمک‌های داوطلبانه و خیریه و محرومیت‌زدایی فعالیت داشته‌اند.

در بخشی از مراسم کلیپی توسط اداره تولیدات معاونت فرهنگی و اجتماعی از تلاش‌های دانشجویان، کارکنان و اعضای هیأت علمی در حوزه‌های محرومیت‌زدایی، طرح توانمندسازی جوامع محلی و عملیات عمرانی و فعالیت‌های مسئولانه حفظ محیط زیست پخش شد.

در پایان مراسم نتایج جشنواره اعلام شد. مستند با موضوع مسئولیت اجتماعی در فضای مجازی اثر توسط سید میلاد موسوی حق شناس، دانشجوی دکترای دانشکده علوم اجتماعی مقام برگزیده را کسب کرد. همچنین فیلم‌نامه با موضوع مسئولیت‌پذیری اجتماعی اثر مهدی مرادی، دانشجوی کارشناسی ارشد دانشکده علوم و فنون نوین، نقاشی با موضوع مسئولیت اجتماعی در دوران کرونا، اثر زهرا بیگ مرادی، دانشجوی کارشناسی دانشکده جغرافیا، نقاشی با موضوع مسئولیت‌پذیری اجتماعی نسبت به محیط زیست اثر حانیه رضایی، دانشجوی کارشناسی ارشد پردیس کشاورزی و منابع طبیعی و شعر با موضوع همدلی در روزهای سخت زلزله سرپل ذهاب اثر مینو سلیمی، دانشجوی دکتری دانشکده علوم اجتماعی، مقام شایسته تقدیر را کسب کردند.

در بخش اعطای تندیس مسئولیت‌پذیری اجتماعی دانشگاه تهران، از کانون خیریه والعصر باشگاه دانشجویان، کانون خیریه فانوس دانشجویان پردیس دانشکده‌های فنی، کانون فرهنگی اجتماعی وارث دانشجویان پردیس دانشکده‌های فنی، کارگروه جهادی تخصصی کشاورزی، آب، محیط زیست و منابع طبیعی بسیج دانشجویی، آرزو نصیری دانشجوی کارشناسی ارشد پردیس دانشکده‌های فنی و مریم عاشق معلا، دانشجوی دکتری پردیس دانشکده‌های فنی به عنوان برگزیده تقدیر به عمل آمد.